Türkiye’de göller ve denizler, istilacı balık türleri ve çevre kirliliği nedeniyle büyük tehdit altında. 60 yılda 186 göl kurudu. Biyolojik arıtma ile ekosistem korunabilir.
Son yıllarda Türkiye’nin gölleri ve denizlerinde yaşanan sorunlar giderek artıyor. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, istilacı balık türleri ve kirliliğin ekosistemi tehdit ettiğini vurguladı. Türkiye’de son 60 yılda 240 gölden 186’sı kurudu. İstilacı balık türleri ve çevresel kirlilik, bu kayıpların ana sebepleri arasında gösteriliyor.
60 Yılda 186 Göl Kurudu
Dr. Erol Kesici, göllerin doğal süreçlerle milyonlarca yılda oluştuğunu belirterek, bu hassas yapının insan müdahalesiyle bozulduğunu ifade etti. Kesici, “Göllere DSİ tarafından bırakılan istilacı sazan balıkları yerel balık türlerini yok etti. Eğirdir Gölü’nde 11, Beyşehir Gölü’nde ise 16 çeşit balık türü vardı. Ancak istilacı türler bu çeşitliliği azalttı. Barajlara da yurt dışından getirilen Çin sazanı, turna balığı ve gümüş balığı bırakılıyor. Bu durum ekosistem için çok tehlikeli,” dedi.
Karadeniz ve İstilacı Türlerin Artışı
Karadeniz’in ekolojik dengesi de tehdit altında. Tuna Nehri ve Rusya’dan gelen nehirlerin kirlettiği Karadeniz, istilacı balık türlerinin artışıyla karşı karşıya. Kesici, deniz suyunun normalin üzerinde ısınmasıyla istilacı türlerin hızla çoğaldığını belirtti.
1 Damla Yağ 10 Ton Su Kirletiyor
Deniz ve göl kirliğinin ana sebeplerinden biri gemi sanayisinden kaynaklanan kirlilik. Dr. Kesici, denize dökülen bir damla yağın 10 ton temiz suyu kirlettiğini söyledi. Suyun içindeki zararlı maddelerin biyolojik arıtma tesisleriyle temizlenmesi gerektiğini belirten Kesici, “Avrupa bu konuda önemli adımlar atıyor. Türkiye’de de biyolojik arıtma tesisleri artırılmalı. İstanbul’da yapılan Baltalimanı Biyolojik Arıtma Tesisi buna güzel bir örnek,” dedi.
Klor Kullanımına Dikkat
İçme suyu arıtmasında kullanılan klor oranının dikkatle ayarlanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Kesici, “Klor, suyun içindeki azot ve fosforla birleştiğinde insan sağlığına ciddi zararlar verebilir,” dedi. Bu konuda biyolojik arıtma sistemlerinin daha güvenilir olduğunu vurguladı.
Trabzon ve çevresindeki göllerin korunması için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Kesici, “Göllerimizi istilacı türlerden ve kirlilikten kurtarmazsak, doğal yaşam geri dönülemez şekilde zarar görecek,” uyarısında bulundu.