Binlerce Atanamayan Uzman Çavuş’a CHP’li Özel’den Çözüm Sözü Binlerce Atanamayan Uzman Çavuş’a CHP’li Özel’den Çözüm Sözü

Trabzon’un yöresel mutfağı, Anadolu’nun eşsiz lezzetlerini barındırıyor. Bu lezzetlerden biri olan *Evelik Yemeği*, özellikle Çaykara’nın Haldizen köylerinde asırlardır tandırda pişirilerek sofraları süslüyor. İşte bu geleneksel yemeğin sır dolu tarifi ve püf noktaları…  

Evelik Yemeğinin Tarihçesi ve Hazırlık Aşamaları  
Yaz aylarında bolca yetişen evelik otu, köylüler tarafından toplanıp “bereni” adı verilen örgüler halinde kurutuluyor. Güneş görmeyen damlarda asılarak saklanan evelikler, yemek yapılacağı zaman suda haşlanıp acı suyundan arındırılıyor. Kurutulmuş evelik, buğday gendimesi ve tereyağı ile buluşunca ortaya enfes bir lezzet çıkıyor.  

 Tandırda Pişirme Sırları  
Evelik Yemeği’nin en önemli püf noktası, tandır kültürüyle harmanlanmış pişirme tekniği. Haşlanan evelikler, buğday gendimesiyle karıştırılıp tencereye konulduktan sonra tandıra yerleştiriliyor. Pişerken üzerine eklenen tereyağı ve dövülmüş sarımsak, yemeğe eşsiz bir aroma katıyor. Köylüler, “Bu lezzeti kuzine sobada bile yakalayamazsınız” diyor.  

Trabzon’da Evelik Kültürü  
Haldizen köylerinde “veluk” olarak anılan evelik otu, kış aylarında da sofraları renklendiriyor. Yöre halkı, kurutma işlemi sırasında özenle hazırladıkları berenileri, gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyor. Trabzon’un bu geleneksel lezzeti, hem besleyici hem de doğallığıyla dikkat çekiyor.  

Haber Trabzon - Trabzon Son Dakika Haber