CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, 6 Şubat depremlerinin ikinci yılında yaptığı basın açıklamasında, depremzedelerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek iktidarı eleştirdi. Suiçmez, konut teslimleri, imar politikaları ve yargı süreçleriyle ilgili çarpıcı veriler paylaştı.
Hatay, Konteyner Kente Dönüştü
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, birçok bölgedeki vatandaşların hâlâ zorlu şartlarda yaşam mücadelesi verdiğini belirten CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, özellikle Hatay’daki durumun vahim olduğunu söyledi.
“Hatay’da 74 binin üzerinde konteynerde yaşam sürdürülüyor. Cumhurbaşkanı’nın müjdelediği konut projelerinde ise durum içler acısı. Çekilen kuralar sonucu teslim edilmesi gereken 18.440 bağımsız bölümden sadece 3.320’si sahiplerine ulaştırıldı” diyerek iktidarın vaatlerini yerine getirmediğini ifade etti.
Deprem Değil, Binalar Öldürüyor
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Suiçmez, dayanıksız binaların ve eksik denetimlerin büyük felaketlere yol açtığını belirtti.
“Deprem yönetmeliği var ama uyulmuyor. Yangın yönetmeliği var ama denetim yapılmıyor. Yıkılan binalarda binlerce kişi hayatını kaybetti, ancak kamu görevlileri yargılanmadı” diyerek yetkililerin sorumluluktan kaçtığını dile getirdi.
İmar Barışı, Çürük Binaları Yasallaştırdı
Suiçmez, Türkiye’deki yapı stoğunun büyük bölümünün eski ve yönetmeliklere uygun olmadığını belirterek imar barışı uygulamalarının çürük binaları yasallaştırdığını ifade etti.
“1998 öncesi yapılan birçok bina projeye uygun değil. Türkiye’deki yapıların %60’ından fazlası 2000 yılı öncesine ait ve yeni yönetmeliklere uymuyor. Buna rağmen, iktidar imar barışı ile riskli yapıları yasallaştırdı. Üstelik bu uygulamalardan elde edilen gelirlerin nerede kullanıldığına dair net bir açıklama yapılmadı” dedi.
Depremzedelerin Adalet Arayışı Sürüyor
Depremle ilgili yargı süreçlerinde binlerce dosyanın açıldığını ancak kamu görevlileri hakkında etkili bir soruşturma yürütülmediğini belirten Suiçmez, şunları söyledi:
• 2.031 soruşturma açıldı, 1.397 dosyada iddianame hazırlandı.
• 149 dava sonuçlandı ve sanıklara 8 ila 21 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
• Ancak, sadece bir müteahhit “olası kast” nedeniyle ceza aldı.
“Yıkılan binaların sorumluluğu yalnızca müteahhitlerde değil. Ruhsat verenler, yapı denetim süreçlerini etkisiz hale getirenler ve imar aflarını çıkaranlar da hesap vermelidir” diyerek, yetkililerin yargılanması gerektiğini vurguladı.
Depremzedeler Çaresiz Bırakıldı
Suiçmez, iki yıl geçmesine rağmen depremzedelerin hâlâ temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirtti.
“İnsanlar hâlâ konteynerlerde yaşam mücadelesi veriyor. Kaybettikleri yakınlarının acısıyla baş etmeye çalışırken bir yandan da evsiz, işsiz ve geleceksiz bırakıldılar” dedi.
Son olarak, “İktidarımızda, depremzedelerin tüm taleplerini hızlıca karşılayacağız” diyerek deprem mağdurlarına destek olacaklarını belirtti.
Haber Trabzon - Trabzon Son Dakika Haber