Trabzon - Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) ile mücadele için önemli bir adım atıyor. 2025 yılı itibariyle, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde 300.000’den fazla Samuray arısı (Trissolcus japonicus) salınımı yapılacak. Bu adım, biyolojik mücadele yöntemlerinin etkinliğini artırmak ve zararlının etkilerini azaltmak amacıyla atılıyor.

Biyolojik Mücadelede Yeni Bir Dönem Başlıyor

Fındık Araştırma Enstitüsü’nün Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda, Kahverengi kokarcaya karşı doğada bulunan Samuray arısının üretimi yapılmaya başlandı. Tam teşekküllü üç iklim odasında yapılan üretim ile, Samuray arısının yerel ekosisteme entegre edilmesi amaçlanıyor.

Seyit Hisoğlu'ndan Ramazan Bayramı Mesajı Seyit Hisoğlu'ndan Ramazan Bayramı Mesajı

Kahverengi Kokarca ile Mücadelede Etkili Çözüm

Kahverengi kokarca, son yıllarda fındık üretimini tehdit eden önemli zararlılardan biri olarak biliniyor. Samuray arısı, bu zararlıyı kontrol altına almak için doğada doğal dengeyi sağlayan bir mücadele aracıdır. Fındık Araştırma Enstitüsü, 2025’te yapılacak salınımlarla bölgedeki zararlılarla biyolojik yöntemle etkili bir şekilde mücadele etmeyi hedefliyor.

Haber Trabzon - Trabzon Son Dakika Haber